untitledEsittele itsesi.

Olen Janne Kantola, vuoromestari Helsingistä. Työskentelen Cantina Westissä ja opiskelen oppisopimuksella Majoitus- ja ravitsemisalan erikoisammattitutkintoa Haaga-Perhossa. Tästä olisi tarkoitus valmistua tämän vuoden lopussa keittiömestariksi.

Miksi kävit Perhon?

Ylä-asteella sain kipinän ruoanlaittoon kotitaloustunneilla ja valinnaiset 8-9 luokan kotitaloudet vahvistivat aiempaa tunnetta, että ruoanlaitto voisi olla se oma juttu. Koulutuspolkua valittaessa Perho oli aika selkeä ykkösvaihtoehto koulun maineen ja opinto-ohjaajan kehujen perusteella, mutta halusin kuitenkin käydä myös lukion ”varmuuden vuoksi.” Siinä vaiheessa ajattelin jo jatkoa koulusta valmistuttuani, koska lukiopohjalta on helpompaa hakea jatkokoulutuksiin, eikä siitä ainakaan haittaa ole.

Saitko hyvin töitä Perhosta päästyä?

Aloitin tekemään jo ensimmäisen luokan jälkeisenä kesänä extra-hommia kokkina koulun ohella, joissa jatkoin oikeastaan koko kouluajan. Valmistuin kesäkuussa 2010 ja kuukausi siitä aloitin varusmiespalveluksen, jossa vierähti vuosi. Tämän jälkeen jatkoin extrailua eri ravintoloissa, kunnes minut palkattiin vuoromestariksi 2012 keväällä yhteen niistä ravintoloista, joissa olin jo aiemmin tehnyt töitä. Töitä oli omalta osaltani suhteellisen helppoa saada, koska olin jo ollut ammattikeittiössä ja näyttänyt osaamiseni sekä kehityskelpoisuuteni.

Kerro urastasi?

Aiemmassa vastauksessa tuli jo jotain, mutta tosiaan kouluaikoina aloitin extrakokkina, ja siitä eteenpäin tie on mennyt aika vauhdilla eteenpäin. Itse pääsin näkemään myös kesän festareiden ruokapuolta jo 17-vuotiaana, joka avarsi näkemystä todella paljon toimintatapoihin ja varsinkin työn organisointiin. Festareilla tehdään sellaisia määriä ruokaa, että pelipaikat pitää olla selvillä, jotta homma toimii. Nämä opit ovat auttaneet omalta osaltaan myös ammattitaidon kehittymistä ”peruskeittiössä.”

Vuoromestarina aloitin 2012 keväällä Helsingin keskustassa, josta siirryin reilun vuoden jälkeen hetkeksi toiseen ravintolaan samoihin tehtäviin, kunnes aloitin Cantina Westissä 2013 syksyllä. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Mitä meinaa kolmoistutkinto?

Aloitin tosiaan kaksoistutkinnon 2006 syksyllä. Olin aika laiska käymään opinto-ohjaajan luona ja ajattelin, että koulusta valmistuakseen pitää suorittaa Perhon puolen lisäksi lukion oppimäärä sekä ylioppilastutkinto. Viimeisissä opo-tapaamisissa hän sitten kertoi, että olet nyt suorittanut kaikki kolme, vaikka kaksi olisi riittänyt. Lakitustilaisuudessa meidät esiteltiin kolmoistutkinnon suorittajina ja fiilis oli aika huikea!

Miten päädyit Cantina Westiin?

Tapasin Cantina Westin silloisen keittiöpäällikön aikanaan työharjoittelussa eri ravintolassa ja hän oli julkaissut facebookissa, että hakee Cantinaan vuoromestaria. Laitoin viestiä, että olisin kiinnostunut ja sovittiin haastattelu seuraavalle viikolle. Kävin tekemässä pari koevuoroa, jonka jälkeen tehtiin työsopimus.

Missä näet itsesi 5-10 vuoden päästä?

Näen itseni keittiön esimiestehtävissä Suomessa tai ulkomailla, tai mahdollisesti yrittäjänä. Tarkoitus olisi näillä näkymin myös opiskella restonomin AMK-tutkinto tuona aikavälinä. Elämässä ei ikinä loppupeleissä tiedä mitä tapahtuu, joten itselleni asettamat pitkän- ja lyhyen aikavälin tavoitteet sisältävät aina jonkin verran pelivaraa suuntaan ja toiseen. Pääasiaksi koen sen, että koko ajan oppii lisää, koska ruoasta ei voi ikinä tietää kaikkea. Aina löytyy uusia näkökulmia ja valmistustapoja ja -tekniikoita.

Minä vuonna valmistuit Perhosta?

Valmistuin 4.6.2010.

 

Kirjoittajat: Tony & Lucas Ravintolakoulu Perho 14KP2D