Aloittaessani amiksen, en osannut arvatakaan mihin kaikkeen tämä johtaa. Uusia ystäviä, uusia näkökulmia maailmaan, laaja tukiverkko opiskeluun, työllistymiseen ja hyvinvointiin. Kaiken tämän ja enemmän sain, kun päätin lähteä opiskelemaan itselleni ammattia ja liityin SAKKI ry:n, eli Suomen Ammattiin Opiskelevien Liittoon.

Amiksina meillä on mahdollisuus kuulua oman alamme ammattiliittoon jo opiskeluaikana. Meille tarjotaan myös mahdollisuus kuulua amisten omaan liittoon, joka ajaa nimenomaan amisten, siis meidän, etujamme. Ensimmäisellä vuodella SAKKI:n liittyessäni en edes tajunnut mitä olin juuri tehnyt; tiesin vain, että pääsen nyt junalla puoleen hintaan.sakkilogo+CMYK

Myöhemmin lähdin edustamaan kouluani SAKKI:n tapahtumaan. Tajusin, että kyse oli paljon suuremmasta asiasta kuin opiskelija-alennuksista. Kyse oli meistä, meidän koulutuksestamme. Meidän hyvinvoinnistamme, toimeentulostamme, kodeistamme. Miltä sinusta kuulostaisi lähteä 15 kesäisenä 300:n kilometrin päähän kotoasi, koska lähempää ei  löydy koulua, jossa voisit opiskella unelma-ammattisi? Miltä sinusta tuntuisi kun toimeentuloasi haluttaisiin koko ajan leikata tai poistaa koko ajan? Miltä meistä tuntuu, kun meitä haukutaan koko ajan laiskoiksi ja saamattomiksi, tyhmiksi levyseppähitsaajiksi joista ei ole muuhun kuin amikseen?

Järjestäytyminen on tänä päivänä tärkeää juuri näistä syistä. Koulutuksestamme leikataan ja se iskee jo valmiiksi aliarvostettuun ammatilliseen koulutukseen pahasti. Toimipisteitä lakkautetaan, kouluja yhdistetään, opettajia lomautetaan ja irtisanotaan ja lähiopetustakin halutaan vähentää. Yhdessä voimme kuitenkin pärjätä kaikesta tästä huolimatta, kunhan pidämme ammattiylpeytemme korkealla. Amis on ammattilainen, amis on tulevaisuus ja yhdessä olemme vahvempia.

En usko, että olisin saanut koulutuksestani irti yhtä paljon jos en olisi lähtenyt mukaan ajamaan amisten oikeuksia. Olen tavannut erilaisia ihania amiksia ympäri Suomea ja ihmisiä, jotka tajuavat meidän arvomme. Matkustin viisi viikkoa pitkin Suomen teitä kertomassa uusille aloittaville amiksille mahdollisuuksista ajaa omia etuja ja yritin nostattaa heissä ammattiylpeyden kipinää. Kävin eduskunnassa kertomassa kansanedustajille meidän ahdingostamme ja osallistuin mielenosoituksiin. Pääsin vaikuttamaan ja niin pääset sinäkin, jos vain haluat.

Ravintolakoulu Perhon opiskelija Ronja