Kokin työHotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, Ruokapalvelun osaamisala

Kokin ammatti on asiakaspalvelua, tiimityötä ja osittain tarjoilua. Kokki valmistaa ravinteikasta ruokaa kaikenikäisille asiakkaille halliten ruokien esille laittamisen. Ruoka-annos syntyy erikoisruokavaliota noudattavallekin.

Kokki tuntee elintarvikkeet ja raaka-aineet hankinnasta ja varastointiin. Ravintolakoulussa opiskelijat valmistavat ruokaa ajanmukaisilla työvälineillä ja keittiölaitteilla. Kestävän kehityksen vaatimukset, hygienia ja anniskelumääräykset sekä alan sopimukset ja säädökset ovat osa ammattitaitoa.

Koko tutkinto sisältää 6 eri tutkinnon osaa. Tutkinnon osien sisältöihin voit tutustua alla olevien otsikoiden kautta.

 

 

1. Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen

Opiskelija

  • kunnostaa asiakas- ja työtiloja
  • valmistaa toimipaikan tuotteita ja palveluja myyntiä varten
  • pitää huolta myytävien tuotteiden laadusta ja riittävyydestä
  • palvelee asiakkaita
  • myy tuotteita tai palveluja sekä rekisteröi myyntiä
  • järjestää ja siistii asiakas- ja työtiloja ja/tai kunnostaa majoitusliikkeen huoneita
  • toimii astiahuollon tehtävissä
  • puhdistaa työvälineitä, koneita ja laitteita sekä asiakas- ja työtiloja
  • noudattaa omavalvontasuunnitelmaa

2. Lounasruokien valmistus

Opiskelija

  • vastaanottaa, varastoi ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita
  • käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
  • valmistaa lounasruokia ja leivonnaisia perusruokaohjeiden ja -valmistusmenetelmien mukaan
  • suurentaa ja pienentää ruokaohjeita
  • muuntaa ruokia asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeet huomioiden
  • osallistuu tarvittaessa ruokalistan suunnitteluun
  • ajoittaa päivittäiset työtehtävänsä
  • laittaa ruokalajit esille
  • osallistuu toimipaikan liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaiseen asiakaspalveluun
  • siistii ja järjestää työ- ja asiakastiloja
  • noudattaa omavalvontasuunnitelmaa

3. Annosruokien valmistus

Opiskelija annosten teko 2

  • aikatauluttaa päivittäiset työtehtävänsä
  • muuntaa ruokia asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeet huomioiden
  • valmistaa annos- ja tilausruokia sekä leivonnaisia
  • laittaa ruoka-annoksia esille
  • osallistuu toimipaikan liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaiseen asiakaspalveluun
  • siistii ja järjestää työ- ja asiakastiloja
  • noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
  • noudattaa gastronomian perusperiaatteita
  • varmistaa asiakastyyyväisyyden
  • arvioi omaa työtään ja toimintaansa

Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, valitaan kolme

À la carte -ruoanvalmistus

Tilaus- ja juhlaruokien valmistus

Kahvilapalvelut

Pikaruokapalvelut

Yrityksessä toimiminen

Huippuosaajana toimiminen