Kaupan harjoittelua rasteilla

Aina ei tarvitse lähteä maailmalle oppimaan, vaan koulussa voi myös oppia tekemällä. Näin me peruskoulupohjaisen liiketalouden Asiakaspalvelu ja markkinointi-polun opiskelijat opiskelemme kauppaa.

Ryhmämme PM14B teki kauppaharjoittelun koulussa. Tämän aikana luokkamme oli jaettu kolmeen eri ryhmään. Ryhmät vaihtoivat pistettä viikon välein. Harjoittelun tarkoituksena oli oppia myymälässä tarpeellisia taitoja ja perustaa oma myymälä.

selfie

Tuotteet ensin kanssajärjestelmään

Ensimmäinen ryhmämme harjoitteli kassajärjestelmän käyttöä. Kyseiseen kassaohjelmaan oli tarkat ohjeet, joita tuli noudattaa. Tehtävänä oli syöttää uusia tuotteita kassajärjestelmään ja varastoon, tehdä tuotekortit ja hinnoitella tuotteet. Lopuksi tuotteet siirrettiin kassaan ja teimme hintalappuja. Ohjelma oli monimutkainen, mutta ohjeita noudattamalla pääsimme hyvään lopputulokseen.

kassone

Ennen kun tuotteet voi laittaa kaupan hyllyille, pitää ne syöttää kassajärjestelmään. Kassajärjestelmän avulla pystymme myös seuraamaan onnistuimmeko myynnissä.

 

Sitten hyllyille…

Milla

Toinen ryhmä teki oman kaupan koulumme harjoitusmyymäläluokassa. Heidän tehtävänään oli käyttää visuaalista näkemystään ja tehdä omanlaisensa myymälä koulun tuotteiden avulla. Tuotteilla muodostui esim. vaate-ja kodintarvikekauppa. Tässä tehtävässä saimme olla luovia.

myymälä2

Pojat rakensivat vaatekaupan, jota esiteltiin myös koulun avoimien ovien päivässä.

 

Ja vielä ohjeet hyvään myyntiin

Kolmas ryhmä perehtyi asiakaspalvelun ja myynnin saloihin. He tekivät omat myynnin käsikirjat kirjoittaen otteita koulumme kirjoista. Tehtävää tehdessä ryhmät huomasivat, että olemme oppineet jo todella paljon ja saaneet kokemusta työharjoitteluistamme. Lisäksi meille on pidetty erillisiä luentoja hyvän myyjän ominaisuuksista. Pystyimme hyvin hyödyntämään hyvin aiemmin oppimiamme asioita.

käsikirja

Tärkeintä myyjän työssä on asenne, vai mitä! Milla ja Ella kirjoittavat myynnin käsikirjaa.

 

Kassaharjoittelujakso oli mukavaa vaihtelua normaaliin opiskeluun. Harjoittelu auttoi myös ymmärtämään, kuinka monipuolisia kaupan tehtävät ovat. Ryhmän tehtävien ajoitus oli hyvä, kaikilla oli tarpeeksi aikaa tehdä oma harjoittelupisteensä.

Lisätietoa:

Mirjami Lehikoinen, opettaja, markkinointi
040 714 4293
mirjami.lehikoinen (at) liiketalousopisto.fi

Teksti:
Emilia Teerisalo ja Emilia Rybalko PM14B